4K televisio tietokoneen näyttönä

Älytelevisioiden koko ja näytön resoluution tarkkuus ovat vuosien saatossa parantaneet laatuaan huimasti. Tänä päivänä monen kodista löytyykin tarkalla resoluutiolla varustettu televisio, jota käytetään niin elokuvien ja sarjojen katseluun, musiikin kuunteluun, pelaamiseen kuin muuhun viihdekäyttöön. Yksi suosituimmista televisioista lienee varmasti 4K televisio, joka soveltuu erittäin tarkan ja laadukkaan näyttönsä ansiosta myös tietokoneen näytöksi. Kerromme tässä artikkelissa tarkemmin siitä, miten se onnistuu.

Mitä 4K tarkoittaa?

4K-ominaisuudesta puhuttaessa viitataan television ruudun laatuun, eli jo aikaisemmin mainittuun resoluutioon. Jos televisiossa on 4K-ominaisuus, tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että television ruudun kuva on neljä kertaa tarkempi kuin Full HD-ominaisuudella varustetun television ruutu. Kaikki televisiot eivät siis ole 4K-televisioita, vaan mikäli haluat hankkia itsellesi tällaisen television, sinun tulee tarkistaa ennen ostamista, että television ominaisuuksista löytyy 4K-maininta.

4K televisio tietokoneen näyttönä

Tietotekniikan alkuaikoina näytöt olivatkin pelkkiä televisioita. Sitten tapahtui HD-vallankumous, jossa näytöt nousivat todella isoon suosioon. Nyt ympyrä on sulkeutumassa jälleen, ja meillä on paljon valinnanvaraa jopa 4k ja 8k-televisioiden osalta, jossa on erilaisia HDMI -liitäntöjä ja maksavatkin vähemmän, kuin huippuluokan tietokoneen näyttö. Voitko käyttää yhtä parhaista televisioista näytön sijasta?

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, televisiota on mahdollista käyttää myös tietokoneen näyttönä. Jos käytät televisiota tietokoneen näyttönä, sinun tulee yhdistää tietokone televisioon HDMI-kaapelin kautta. Kaapelin avulla tietokoneen näyttö heijastuu television ruudulle, jolloin televisio vastaa ikään kuin tietokoneen näyttöä. Tällöin voit nauttia vapaasti vaikkapa elokuvien ja tv-sarjojen katselusta, valokuvien tai videoiden selaamisesta tarkalla 4K-näytöllä.

Television käyttö pelaamiseen

Jos haluat käyttää 4K televisiota pelaamiseen, tietokoneen näyttö lienee yleensä parempi vaihtoehto kuin television käyttäminen tietokoneen näyttönä. Tämä johtuu siitä, että mikäli yhdistät tietokoneen HDMI-kaapelin kautta televisioon, tietokoneella heijastuvan kuvan ja television ruudulla heijastuvan kuvan välille voi syntyä viive, mikä voi haitata erityisesti sellaisten pelien pelaamista, joissa nopeus on valttia. Kannattaako sitten ostaa 4K-televisio?

Älä tuijota näyttöä liian pitkiä aikoja putkeen

Lisäksi suuren television näytön tuijottaminen pitkiä aikoja läheltä voi olla silmille haitaksi, sillä televisioiden näyttöä ei ole suunniteltu katseltavan läheltä toisin kuin tietokoneiden näyttöä. Tietokoneen näyttöä voi myös luonnollisesti säätää juuri oikealle korkeudelle, vastaavasti taas ison television ruudun tuijottaminen voi alkaa tuottamaan hartian tai niskan seudun vaivoja, jos pään asento ei ole oikea. Toki television asentoa on mahdollista säätää vaikkapa korkeammalla tai matalammalla tv-tasolla.

Vaikka tehokkaimmassa 4K televisioissa viive tietokoneen kuvan ja television ruudun kuvan välillä voi olla minimaalinen, monet pelaajat suosivat oikeaa tietokoneen näyttöä pelaamiseen. Tämäkin on lopulta makukysymys, joten mikäli haluat, voit vapaasti kokeilla tietokoneen yhdistämistä televisioon HDMI-kaapelin kautta ja katsoa, häiritseekö kuvan viive pelaamista.