Kannattaako ostaa 4K televisio?

4K televisio löytyy jo monen suomalaisen kodista. 4K-toiminnolla viitataan television ruudun tarkkuuteen eli resoluutioon. Alun perin 4K oli elokuvayhtiöiden keskenään sopima standardi, jota käytettiin kuvailemaan elokuvien tuotannossa hyödynnettävään huipputarkkaan sisältöön. Televisioissa 4K-ominaisuus viittaa tarkalleen ottaen 4 096 x 2 160 pikselin resoluutioon, eli kyseessä on esimerkiksi Full HD-ominaisuutta huomattavasti tarkempi resoluutio. Sisällön toistamiseksi sinun tulee valita sellaisia elokuvia ja tv-sarjoja, jotka tukevat kyseistä ominaisuutta – nykyisin esimerkiksi suoratoistopalvelu Netflix tarjoaa jo jonkin verran 4K-sisältöä valikoimassaan. Mistä sitten vinkkejä oikeenlaisen television ostoon?

Kannattaako ostaa 4K televisio?

4K-teknologia tarjoaa television katsojille lukuisia eri etuja. Ensinnäkin 4K-ominaisuuden ansiosta pääset nauttimaan entistä yksityiskohtaisemmasta ja tarkemmasta kuvasta. Valitsemalla suuremman näytön, 4K-tarkkuuden resoluution merkitys kasvaa entisestään, sillä kuvan laatu paranee, siinä missä monissa muissa televisioissa kuvan laatu laskee, jos television ruudun koko kasvaa. Esimerkiksi 65-tuumaisessa HD-televisiossa ruudun kuva voi näyttää huomattavasti epätarkemmalta, jos sitä verrataan samankokoiseen televisioon, joka on varustettu 4K-tason resoluutiolla.

Isompi resoluutio – enemmän suorituskykyä

Tämän lisäksi suurin osa 4K televisioista on suorituskyvyltään parempia kuin monet muut televisiot, sillä tarkemman resoluution ansiosta 4K televisiot pystyvät käsittelemään paljon suurempia kuvia, mikä puolestaan johtaa esimerkiksi siihen, että elokuvien ja tv-sarjojen nopeat liikkeet näyttävät eri väreissä ja sävyissä paremmilta. Televisiolla voit toki nauttia yhtä hyvin myös sellaisesta sisällöstä, jota ei ole tuotettu samantasoisella resoluutiolla. Tällöin 4K televisio ikään kuin pyrkii parantamaan pienemmällä resoluutiolla tuotetun sisällön tarkemmaksi, vaikka toki lopputulos ei vastaa 4K-laadun tasoa.

Muista nämä!

Kuten edellä jo mainittiin, kaikkea sisältöä ei ole tuotettu 4K-resoluutiolla. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että et voi nauttia 4K-sisällöstä, jos sisältö ei tue kyseistä resoluutiota. Vaikka 4K-tuotannon määrä kasvaa hiljalleen, suurta osaa elokuvista ja tv-sarjoista ei ole tuotettu kyseistä resoluutiota tukien, mikä tarkoittaa sitä, että 4K television tarjoamat edut saattavat usein jäädä teoreettiselle tasolle. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos tykkäät katsella paljon vanhoja elokuvia ja tv-sarjoja – vaikkapa klassiset kasarielokuvat voivat näyttää 4K-ruudulla huonolaatuisilta.

4K television hankinnan kolme tärkeintä kohtaa!

Koko ja järjestely

Kun olet hankkimassa uutta televisiota, sinun tulee ensiksi tarkistaa tilan määrä olohuoneessasi – tai mihin ikinä television ajattelitkaan sijoittaa. Oikeat television mitat löydät yleensä telkkarin teknisistä tiedoista – esimerkiksi 60 tuuman televisio ei tarkoita sitä, että se olisi niin leveä tai korkea – pelkästään näytön kokoa! Monessa tapauksessa pärjäät kyllä hyvin 50-tuumaisella 4k televisiolla.

Smart Tv

Älytelevisio kytkeytyy suoraan internetiin joko WiFillä tai nettipiuhalla, ja siinä on sisäänrakennettuja ohjelmia. Televisioista löytyy nykyään yleensä suoraan Netflixit, HBOt ja suurimmat suoratoistopalvelut.

Älytelevisioiden välillä on kaikesta huolimatta isojakin eroja – jotka johtuvat valmistajien käyttämistä eri ohjelmistoista. Esimerkiksi LG käyttää omaa WebOS-ohjelmistoaan, Samsungin televisiot käyttävät Tizen-ohjelmistoaan. Näissä on eri ominaisuuksia ja eri mahdollisuuksia ladata appeja. Muista tarkistaa television käyttöjärjestelmä, ennen kuin teet päätöksiä!

Virkistystaajuus

Television virkistystaajuudella tarkoitetaan sitä, miten monta kuvaa näyttö voi näyttää sekunnissa. Tämä ilmoitetaan hertseinä (hz).

Nykyään suurin osa uusista telkkareista on vähintään 100hz -taajuudella toimivia, ja kuva on erittäin sulavaa. Ei siis kannata nykypäivänä enää hankkia tavallista, 60 hertsin televisiota, elämyksesi kärsii tästä huomattavasti.

Miltäpä kuulostaa jääkiekon mm-finaalin katsominen 120hz 4K -televisiolta, kun näet kiekon ja lähetyksen pienimmätkin yksityiskohdat loistavasti?

 

Toisaalta television ostossa huomiota tulee kiinnittää myös television muihin ominaisuuksiin. Pelkkä 4K-merkintä television pakkauksessa ei kerro, että tämä televisio on kaikkein paras. Lisäksi 4K televisioiden hinta on luonnollisesti monia HD-televisioita korkeampi, vaikka samalla 4K-resoluutiolla tuotettu sisältö on vielä lapsenkengissä. Periaatteessa valinta siitä, ostatko 4K television vai et, jää aina omaksi päätökseksi, mutta tällä hetkellä esimerkiksi ”ihan tavallinen” Full HD -televisio tekee vielä erinomaista työtä edullisempaan hintaan.